Artykuły

27.01
Czosnek

Czosnek to nie tylko aromatyczny dodatek do dań. To również bogactwo substancji o działaniu prozdrowotnym. Czosnek jako produkt leczniczy wykorzystywany był w medycynie ludowych od dawnych lat i warto go również wykorzystywać dzisiaj w swojej kuchni. Zdecydowanie o czosnku można powiedzieć, że to superfood! Poniżej tylko niektóre z leczniczych działań czosnku:
  • ​wspomaga leczenie przeziębień
  • ​ułatwia oddychanie
  • łagodzi katar- gdy mamy katar warto robić napar z czosnku i ustawić w pomieszczeniu, w którym przebywamy co zadziała jak inhalacja.
  • ma działanie bakteriobójcze
  • opóźnia procesy starzenia
  • pomaga w wydalaniu toksyn
  • obniża cholesterol
  • zapobiega nadmiernej lepkośi krwi (działanie przeciwzakrzepowe)
  • obniża ciśnienie krwi
  • działa rozkurczająco
  • zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki
  • ma działanie przeciwnowotworowe​
  • jest skuteczną profilaktyką chorób serca i układu krwionośnego
​I wiele, wiele innych. Zaleca się spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie. Najlepiej zjadać je w formie surowej lub po krótkie obróbce termiczne, a więc dodawać pod koniec gotowania potrawy. Jednak najważniejsze, aby czosnek przed spożyciem posiekać lub przecisnąć przez praskę, to właśnie ten proces uwalnia enzymy, które mają tak silne działanie prozdrowotne. powrót
 
Przeczytaj od razu kolejne informacje z działu:

O mnie  

umów się na wizytę!