Artykuły

15.12
Święta na diecie

Święta- czas radosny, spokojny i beztroski chyba... że jesteś na diecie. Jeśli tak to pewnie z niepokojem myślisz o zbliżającym się suto zastawionym świątecznym stole pełnym pokus. Poniżej kilka rad i zasad, których stosowanie pozwoli na przyjemne spędzanie czasu z rodziną bez groźby kilogramowej katastrofy czy rewelacji zdrowotnych tuż przed sylwestrem. Zasady te warto wprowadzić niezależnie czy jesteś na diecie czy nie. Przejadanie się nigdy nie jest zdrowe. Co nie oznacza, że trzeba rezygnować ze świątecznych przysmaków.
Porcje degustacyjne 
                                                                                                                                                                                                                               
Niestety niezależnie czy przygotowujemy obiad, podczas którego zjadamy jedną porcję mięsa czy też obiad świąteczny, na którym jest wiele dań do wyboru mamy tendencje do przygotowywania takich samych wielkościowo porcji. Potem oczywiście chcemy wszystkiego spróbować gwarantując sobie tym samym przejedzenie i nadmiar spożytych kilokalorii. Najłatwiej tego uniknąć przygotowując mniejsze porcje dań. Zamiast kilku dużych kawałków ryby przygotuj kilkanaście mniejszych porcji. Jeśli na święta jedziesz do rodziny porozmawiaj o tym z osobą przygotowującą kolacje wigilijną czy obiad świąteczny. Natomiast jeśli Ci się to nie uda to wejdź z kimś w układ i dzielcie się porcjami po połowie. Pamiętaj również, aby nakładać sobie małe porcje potraw podzielnych takich jak kapusta z grzybami czy sałatki. Nawet jeśli porcje są niewielkie, ale stół jest bardzo obficie zastawiony to dobrym pomysłem będzie również nakładanie sobie wraz z partnerem różnych potraw i dzielenie się nimi. Małe porcje pozwolą Ci na spróbowanie wszystkich potraw bez objadania się. 

Zrezygnuj ze zbędnych dodatków
Przygotowałeś niewielkie porcje, ale na stole wciąż jest bardzo dużo potraw i nachodzi Cię myśl, że jak zjesz po trochę z wszystkiego to i tak efekt nadprogramowych kilogramów murowany. Radą na to jest rezygnacja z tego co zbędne. Czyli wybierz te potrawy, które:
  • bardzo lubisz
  • nie znasz i chcesz spróbować
  • masz okazje zjeść tylko na święta
Zrezygnuj więc z potraw nielubianych przez Ciebie, które zawsze zjadasz żeby babci/cioci/mamie nie było przykro. Ogranicz lub wyeliminuj pieczywo, ziemniaki i podobne produkty. Chociaż są to bardzo wartościowe produkty, a ich ograniczenie/eliminacja zapewne sprawi, że Twój posiłek nie będzie odpowiednio zbilansowany żywieniowo to i tak jest to zdecydowanie lepsze od fundowania sobie dodatkowych kalorii. Zrezygnuj również z potraw, które lubisz ale możesz je zjeść na codzień. Przykładowo może to być jakiś rodzaj mięsa, które lubisz, ale serwujesz je również bez specjalnej okazji.
Przygotuj potrawy samodzielnie
Dotyczy to przede wszystkim ciast i deserów. Zrobione samodzielnie nie będą zawierały konserwantów, spulchniaczy, barwników itd. Będą zazwyczaj zawierały mniejsze ilości cukru i tłuszczu niż te gotowe. Dodatkowo możesz je przygotować w zdrowszej- bardziej wartościowej żywieniowo wersji poprzez dodatek mąki pełnoziarnistej, orzechów czy nasion. I oczywiście potrawy przygotowane przez Ciebie będą dużo smaczniejsze i tańsze niż te ze sklepu. Nie kupuj również cukierków i słodyczy, które są źródłem pustych kalorii bez wartości odżywczych.
Przed ucztą lekkie posiłki
Najgorszym błędem żywieniowym jest głodówka przez cały dzień, żeby potem móc najeść się do woli na imprezie czy wieczerzy wigilijnej. Takie praktyki powodują znaczne wahania stężenia glukozy, a co za tym idzie również insuliny we krwi, zaburzają metabolizm i powodują, że w efekcie zjada się więcej. Zjedz lekkie posiłki: śniadanie, II śniadanie, przekąska- w zależności, o której rozpoczynacie ucztowanie. Zachowuj przerwy między posiłkam od 2 do 4 godzin i postaw w nich na łatwostrawność. 
Pauza podczas świąt
W wielu domach podczas świąt stół jest właściwie cały czas zastawiony od wigilii do końca świętowania, a jedyne co się zmienia to rodzaj dań co oczywiście skutkuje ciągłym podjadaniem i brakiem przerw. Zdecydowanie lepiej jest zasiąść do 4 obfitych posiłków niż jeść przez cały dzień. Najlepiej, aby przerwy między posiłkam trwały od 2 do 4 godzin. Dobrze w czasie takiej przerwy pójść z rodziną na spacer lub zaproponować inną aktywność- ruch zmniejszy negatywne skutki świątecznego przejedzenia. Pamiętaj również, aby ostatni posiłek zjeść około 2 godziny przed snem.
 
Pij wodę!
Podczas świąt zazwyczaj przyjmujemy większą ilość kilokalorii niż na co dzień w związku z czym warto w tych dniach zrezygnować z soków i innych słodkich napojów. Najlepiej wybierać wodę nisko lub średniozmineralizowaną, do której warto dodać plaster cytryny czy pomarańczy.
W przypadku choroby przestrzegaj zasad żywieniowych
O ile w przypadku odchudzania możesz sobie swobodnie pozwolić na więcej podczas świąt to w przypadku choroby, na którą wpływ ma sposób żywienia powinieneś dalej przestrzegać zasad żywienia w danej jednostce chorobowej, gdyż skutki ich łamania mogą być bardzo nieprzyjemne. Lepiej, żeby osoba z wrzodami żołądka nie objadała się kapustą z grzybami czy smażonymi potrawami. Przygotuj odpowiedniki świątecznych potraw w wersji dostosowanej do Twoich potrzeb. I tak ryby ugotuj na parze lub upiecz w folii, a jeśli kapustę z grzybami bardzo lubisz i nie możesz się powstrzymać od jej skosztowania to zjedz ją, ale w naprawdę małej ilości. No i zastanów się czy warto cierpieć całą noc z powodu bólu dla łyżki kapusty. Internet jest pełen pomysłowych dań świątecznych dla osób na różnych dietach. 



  powrót
 
Przeczytaj od razu kolejne informacje z działu:

O mnie  

umów się na wizytę!