Artykuły

15.02
“Witamina młodości”, czyli wszystko o witaminie E.

Witamina E należy do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, dlatego nazywana jest witaminą młodości i płodności.

 

Rola witaminy E w organizmie

Witamina E, w organizmie człowieka wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim witamina E:

  • ma właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki;

  • witamina E hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej;

  • zapobiega  tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego zaleca się jej zażywanie osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi oraz w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego;

  • wykazuje także działanie przeciwnowotworowe;

  • wysokie dawki witaminy E obniżają komórkowy stres oksydacyjny i modyfikują właściwości błony komórkowej, tym samym poprawiają działanie insuliny i normują poziom glukozy we krwi;

  •  dieta bogata w witaminę E zapobiega wadom cewy nerwowej płodu oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży;

  • brak witaminy E przyczynia się do zaburzeń płodności u mężczyzn. W procesie spermatogenezy powstają plemniki o niskiej jakości, mało ruchliwe lub bez witek;

  • witamina E w preparatach farmakologicznych jest połączona z witaminą A, ponieważ zapobiega jej utlenianiu;

  • witamina E zapobiega starzeniu się skóry.

Objawy niedoboru witaminy E:

  • zmęczenie;

  • anemia;

  • ​wypadanie włosów;

  • uszkodzenie systemu nerwowego;
  • problemy z zębami i kośćmi;

  • podatność na infekcje;

  • wysoki cholesterol;

  • niepłodność.

Do objawów przedawkowania witaminy E należą:

  • bóle głowy;

  • zmęczenie i senność;

  • osłabienie mięśni;

  • podwójne widzenie;

  • zaburzenia jelitowe.

Źródła witaminy E w pożywieniu.

Witamina E jest wytwarzana tylko w roślinach. Najbardziej wartościowym naturalnym jej źródłem są oleje, zwłaszcza z olej z kiełków pszenicy. Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy: włoskie, laskowe, pistacje, migdały, a także nasiona słonecznika, dyni, sezamu, pełne ziarna zbóż, awokado oraz zielone warzywa liściaste: sałata, szpinak i kapusta. Oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E w porównaniu do rafinowanych, ponieważ proces rafinacji niszczy aż 75% witaminy.
Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego bardzo ważne jest, aby produkty bogate w witaminę E spożywać z dodatkiem tłuszczu. Tokoferole są wrażliwe na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych. Dlatego oleje oraz warzywa należy przechowywać w ciemnych pomieszczeniach.
Witamina E warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz wspiera odporność. Dlatego bardzo ważne jest, by uwzględniać produkty bogate w witaminę E w swojej codziennej diecie, w czym skutecznie pomaga dobry dietetyk.

powrót
 
Przeczytaj od razu kolejne informacje z działu:

O mnie  

umów się na wizytę!